Mikä timantti on
Timanttikaupan luonne
Tutkimusvälineet
Hiontamuodot
Laatuluokitus
Paino
Väri
Puhtaus
Hionnan laatu
Jalokivilaboratoriot
Synteettinen timantti
Timantin jäljitelmät
Käsittelymenetelmät
Konfliktitimantit
Ostovinkkejä
Ostaminen internetistä
Kuinka saada näpeilleen
Jalometallit

Palvelun toimintatapa
Mistä lisää tietoa?  









































BIG ROCK - Vihjeitä hieman isomman timantin hankintaan

Tällä sivulla on joitakin neuvoja, jotka kannattaa pitää mielessään ostettaessa hieman suurempaa timanttikorua, sanotaan vaikkapa yli 0,25 karaatin kivellä. Nämä neuvot saattavat olla jossakin määrin subjektiivisia, tee aina lopullinen päätös itse omien kokemustesi ohjaamana.

Opiskele etukäteen
Ennen ostoksille lähtöä sinun on hyvä opiskella perusasiat timanteista. Hanki edes välttävä ymmärrys timanttien arvoon vaikuttavista tekijöistä: hionnasta, puhtaudesta, väristä ja painosta. Muista, että oikeasti hinnan muodostavia tekijöitä on vielä enemmän. Lue ainakin tämän sivuston muut osat lävitse, ennen kuin jatkat tästä eteenpäin.


Istuttamattomat timantit
Jos olet hankkimassa vähän isompaa kiveä, kannattaa kysellä istuttamattomia timantteja. On paljon timantin laatuun vaikuttavia asioita, joita ei voi enää nähdä sen jälkeen kun kivi on istutettu. Etsi kultasepänliike, jolla on mahdollisuus ja haluja istuttaa kivi erikseen valitsemaasi sormusrunkoon. Pyri kuitenkin hankkimaan sekä kivi että sormuksen runko-osa samasta liikkeestä. Aika harva kultaseppä haluaa istuttaa muualta hankkimasi kiven omalla vastuullaan.


Pistä myyjä töihin
Pyydä myyjää näyttämään timanteissa olevia eroja. Kysele erilaisista hionnoista, väreistä ja puhtausluokista. Kysy voitaisiiko kiveä mennä katsomaan ikkunan ääreen päivänvalossa. Älä tee tätä ensimmäisenä, koska epäluulo voi monesti olla aluksi molemminpuoleista. Kultasepänalalla kuulee sanottavan, että asiakkaan palveleminen saattaa joskus viedä liikaa aikaa siitä saatuun tuottoon nähden. Tämä on varmasti totta, jos mitataan vain aikaa. Valitettavan usein timanttiostoksetkin sujuvat kuitenkin niin, että myyjä ottaa sormella osoitetun sormuksen näytille, tuijottaa kutakuinkin hiljaa seiniin pari minuuttia, ja toteaa asiakkaan lähdettyä että taas meni kaupat mönkään. Ehkä kaikki mitä sanottiin oli: "Ne on wesseltton veeäs kakkosia, meillä ei tämän huonompia ole ollenkaan", tai että "Kaiverrus on meillä sitten tämän viikon kaupan päälle". Totuus on se, että monet myyjät eivät ole saaneet riittävää peruskoulutusta timanttikauppaan, koska kouluttaminen on kallista. Miksi ostaisit vähänkin kalliimman timanttikorun kiireapulaiselta?

Väärinkäsitysten välttämiseksi: Suomessa on paljon loistavia kauppiaita, jotka paitsi tekevät myös rakastavat työtään. Sellaisen henkilön löytäminen ei ole ollenkaan niin vaikeaa kuin luulet. Timantit.com on neutraali palvelu, mutta yksityishenkilönä voisin osoittaa kymmeniä sellaisia kauppiaita joista kuka tahansa antaa sinulle vain parasta mahdollista palvelua.


Käytä luuppia tai mikroskooppia
Pyydä myyjältä lainaksi luuppi, jolla voit katsella kiviä. Voit vaihtoehtoisesti pyytää timanttien katselua mikroskoopilla. Et välttämättä näe kaikkea tarpeellista ilman kokemusta, mutta voit kysellä myyjältä mitä pitäisi nähdä. Jos sinulle taas on jo ehtinyt kertyä hieman kokemusta, luupilla katselu vaikuttaa myyjään. Tilannetta voi verrata vaikkapa autokauppoihin; renkaiden potkiskelu antaa myyjälle aivan erilaisen signaalin kuin konepellin avaaminen ja jakopään hihnan vaihdosta kyseleminen.


Kysele kivien hionnan laadusta
Kaikkien kauppiaiden kivet ovat hyvin hiottuja, jos asiaa kysytään liian yksinkertaisesti.
Kysy mielummin:
Mikä on taulun koko kiven halkaisijaan nähden? (Hyvä arvo on 53-60%)
Mikä on kiven alaosan syvyys kiven halkaisijaan nähden? (ei yli 46%)
Onko kiven hionta symmetrinen ja kiillotus hyvä?
Onko reunus hierretty vai viistehiottu?
Saatko hionnan laadusta jotain mustaa valkoisella?
Onko kivelle tehty mitään käsittelyitä, kuten laserporausta tai lasitäyttöä?
Mistä myyjä tietää, ettei käsittelyitä ole tehty? 

Näitä kysymyksiä kannattaa esittää vain hieman isommista kivistä, jotka ovat kooltaan puolen karaatin yläpuolella. Muista, että sinun ei tarvitse itse tietää kaikkea. Voit vain esittää kysymyksen ja katsoa, osataanko siihen vastata. Tilanne ei ole nolo sinun kannaltasi, jos myyjä väistää kysymyksen pyytämällä tarkentavaa kysymystä, koska ei oikein ymmärrä mitä yrität kysyä.


Kysy papereita
Kysy, onko yli 0,5 karaatin kivi tutkittu puolueettoman jalokivilaboratorion toimesta. Saatko nähdä tutkimusraportin? Mikset saisi, jos sellainen on olemassa. (Katso jalokivilaboratoriot) Huippumyyjillä on oman timanttivarastonsa lisäksi sellaisia yhteyksiä, että hän saa hankittua sinulle etukäteen kopion vielä maahan tuomattoman timantin laboratoriopapereista. Voitte yhdessä miettiä haluttuja ominaisuuksia ja hintaluokkaa. Myyjä tuo halutun kiven maahan omalla vastuullaan, ja tarkistaa kiven ja luokitusraportin yhteensopivuuden. Työläytensä vuoksi menetelmä soveltuu ehkä vasta noin 0,5 ct:n kokoluokkaan ja siitä ylöspäin. Tällaisessa tilanteessa joudut malttamaan hieman, mutta lopputulos on täsmälleen haluttu.


Osta sopusuhtainen jalokivi
Ei kannata ostaa kiveä, joka on väriluokaltaan paras mutta puhtausluokaltaan heikko. Esimerkiksi E-väriluokasta saa maksaa ylimääräistä. Miksi maksaisit, jos kivi on puhtausluokaltaan SI2 tai hionnaltaan ala-arvoinen. Kannattaa mielummin pudottaa värivaatimusta pari pykälää ja korottaa puhtaus- ja hiontavaatimuksia, kunnes löytyy laadultaan sopusuhtainen kivi. Tämä on timantteja tuntevien yleinen tapa.


Mieti mistä pidät
Päätä, mikä kivien laatuun vaikuttavista tekijöistä on mielestäsi tärkein. Onko loistokas hionta mielestäsi tärkeämpää kuin puhtaus. Saako kivi olla vähän kellertävä kunhan saat mieleisesi kokoisen kiven. Huomaat pian ettei eri liikkeiden antamat tarjoukset ole vertailukelpoisia jos yksikin laatuluokituksen osa muuttuu yhdellä pykälällä. Toisaalta huomaat, että jollet ole valmis kompromisseihin, timantin hinta nousee todella korkeaksi.


Vertaile hintoja
Vertaile saamiasi hintatarjouksia kivien laatuluokitukset tarkasti huomioiden. Mieti kannattaako sinun hankkia huokein vai hinta/laatusuhteeltaan huokein kivi. Kertaa mielessäsi, mitä hinta/laatusuhde tarkoittaa. Termi on kokenut valitettavan inflaation viime vuosina. Haluatko maksaa hieman ylimääräistä siitä, että olet ostanut kivesi luotettavasta ja tunnetusta liikkeestä? Oliko kauppiaalla tarjota mieleisesi koru, johon kivi istutetaan. Mikä korun osuus hinnasta on?


Ole ystävällinen, älä tunteellinen
Ole kauppiaalle ystävällinen siitäkin huolimatta, että epäilisit hänen vilpittömyyttään. Ystävällisyys ja kohteliaisuus vievät aina eteenpäin, negatiivisten tunteiden osoittamisella et voita mitään. Vältä antamasta myyjälle kuvaa, että olet rakastunut tiettyyn tuotteeseen palavasti, tai että sinulla on rajoittamaton budjetti.


Kysy krediittejä
Älä ollenkaan vieroksu kysyä, kauanko kauppias on ollut alalla ja mitä hänellä on sanottavanaan uransa käänteistä. Kauan alalla ollut henkilö saattaa joskus olla tipahtanut kehityksen kirkkaimmasta kelkasta, mutta hän on ollut liikepaikallaan pitkään ja tulee varmasti olemaan myöhemminkin, jos hankkimassasi tuotteessa on jotain huomauttamista.


Varo liian hyvää diiliä
Suhtaudu varauksella tarjouksiin tai mainoksiin jotka kuullostavat liian hyvältä. Muista että jokaisen kauppiaan tehtävänä on tehdä rahaa, ei menettää sitä. Kivi saattaa olla epäeettisin keinoin käsitelty tai jäljitelmä. Pahimmassa tapauksessa se voi olla varastettu tai petoksen tunnusmerkit täyttävästi väärin luokiteltu. Väri- ja puhtausluokittelua ei valvo Suomessa kukaan. Osta isommat kivet mieluiten kauppiaalta joka käyttää GIA:n asteikkoa, mahdollisesti Scan.D.N:n rinnalla. Älä heittäydy tunteelliseksi värinimitysten kanssa. Esimerkiksi Top Wesseltonin ja Wesseltonin välinen ero voi olla niin vähäinen, ettei sitä ilman vertailukiviä edes huomaa. Jos kivi istutetaan kultaan, sen väri kellertyy kuitenkin jonkin verran.


Neuvottele hinnasta
Kun olet päätynyt hankkimaan mieleisesi tuotteen, neuvottele hinnasta. Älä koskaan maksa hintalapun hintaa, ellet tiedä sen olevan varmasti reilu. Älä vonkaa prosentteja, vaan ehdota loppusumman pyöristämistä. Jos ajattelit lopuksi tingata 40%, ryhdy katselemaan kukkarollesi sopivampaa tuotetta. Älä osta kauppiaalta, joka kertoo 40% alennuksen timanteille jo ikkunassaan. Neuvottele arvokkaissa hankinnoissa kaiverrus kaupan päälle, mutta älä tee tätä hieman halvempien korujen kohdalla. Kaivertajan työ on ihan oikea käsityöammatti ja se maksaa kauppiaalle. Älä aloita hintaneuvottelua liian nopeasti, vaan sen jälkeen kun olet viestittänyt kauppiaalle että kaupat ovat syntymäisillään. Kuulostele ja haistele myyjän kauppiastapaa. Monet nauttivat taskulaskimen kanssa pelaamisesta, toiset ärsyyntyvät jos hinnoittelu on kaupanteon pääsääntöinen puheenaihe.


Yritä hankkia puolueeton mielipide
Ystäväsi jolla on yhtä paljon kokemusta kuin sinulla, nelinkertaistaa älykkyytenne. Vielä parempi, jos löydät puolueettoman arvioitsijan, joka ei haluaisi välttämättä tietää edes kauppiaan nimeä.


Älä yritä hankkia puolueetonta mielipidettä jälkeenpäin...
...ainakaan vähään aikaan. Nauti hankinnastasi, ja ole iloinen että jaksoit lukea nämä ohjeet loppuun asti. Muista, että timantti on luksustuote - sen hankinnan täytyy olla kivaa. Kivaa siitä tekee sellaisen kauppiaan löytäminen, johon voit luottaa täydellisesti.

PS. Uskallan arvella, että hyppäsit tälle sivulle ennen kuin luit sivuston muut osat. Muiden osien tarkoitus on opastaa sinua tunnistamaan tällainen luotettava timanttikauppias :-)







Powered by Foral Design EasyPages Pro